9 Ekim 2010 Cumartesi

fetih 1453

ulubatlı hasan gibi bu fetih hikayesinin climaxi sayılabilecek görüntülerin trailerda gözükmesinin ardından, filmde çok daha ilgi çekecek, önemli ve gizli kalmış tarihi gerçeklerle karşılaşacağımızı anladım. ulubatlı hasan efsanesini gölgede bırakabilecek, filmi izlerken tüylerimizi diken diken edecek tek bir şey olabilir.

film senaryosu şöyledir, spoilerlardan hoşlanmayanlar okumasın lütfen.

--- spoiler ---

istanbul surlarındaki kuşatma sahnelerinden sonra bir anda, eminönü köprüsünde sokullu mehmet paşa, orhan gazi ve osman gaziyle şarap içmekte olan kenan abiyi görürüz. fatih yanına gelir, morali çok bozuktur. kenan abi, gencecik bir hükümdar olan fatihle diyaloğunun ardından onu şarap almaya yollar. bu gelişmelerden sonra seyirci, istanbulun o gece düşeceğini, büyük anın geldiğini anlayacaktır. istanbul'un gerçek fatihi kenan abi gözlerinden saçtığı cavcaklarla nasıl haşmetli ve çağının çok ötesinde bir komutan olduğunu hissettirmektedir.

biraz şarap içtikten sonra fatih "ben savaşmaya gidiyorum" der ve gider. kenan abi bu durumdan hoşlanmaz ama "git, allah belanı versin" diyerek onu gönderir. tekrar savaş sahnelerini, topları, askerleri görürüz bir süre boyunca.

ordu içinde "fatih öldü" yalan bir haber karışıklığa sebep olur ve askerler bu durumu hemen, halen eminönünde bulunan kenan komutanlarına iletirler. kenan komutanın sahneye çıkma zamanı gelmiştir, "neeee, kesinlikle olamaz, fatih ölemez" diye haykırır, fatihten kalan yarım şarabı içip topların başına geçer ve umutsuzluğa düşmüş orduyu tekrar düzenleyerek istanbula hücuma kaldırır.

bu coşku ile şahlanan osmanlı ordusu, bir saat kadar savaştıktan sonra istanbul'u fetheder. kenan komutana gönderilen harp raporlarında açık açık "bu gece düşmanın anasını siktin" yazmaktadır. bu raporlar, topkapı sarayının arşivlerinde bulunmakta olup devlet emri ile gizli tutulmaktadır.

kenan abinin orduyu karşısına dizip, gerçek fatihin fatih sultan mehmet olduğunu ve böyle bilineceğini emretmesinden sonra, kenan abi mütevazı hayatına geri dönecektir. türk tarihinin en büyük komutanlarından olan kenan komutanın bu köşesine çekilişinin hemen ardından, aslında yarım şişe şarabın kendisini çarpmasından dolayı bir kenarda sızmış kalmış olan fatih ortaya çıkar ve bu başarıyı sahiplenir.

--- spoiler ---

umarım bu önemli kısımları titiz ve görkemli bir şekilde çekerler, merakla beklemekteyim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder