9 Ekim 2010 Cumartesi

sigara içme yasağı 2

sunucu: iyi akşamlar sayın seyirciler. günün önemli gelişmeleri ile karşınızdayız. bugünün en önemli gelişmesi olan kapalı alanlarda sigara içme yasağı ile ilgili satırbaşları: türkiye dumansız hava sahasına kavuştu, sigara yasağı protesto edildi.
(başka kameradan yayın devam eder)
-şimdi ilk haberimize geçiyoruz. bugün tüm yurtta, kapalı alanlarda sigara içmek artık yasak. dün gece yarısından itibaren, restoran, cafe, nargileci, meyhane, bar, pavyon, kahvehane, okul, hastane ve benzeri tüm yerlerde, kapalı alanlarda sigara içmek tarih oldu. ondokuz temmuz ikibindokuz tarihi ile bu yasağa uymayanlar ve yasağı uygulatmayan işletmeler için ağır para cezaları kesilecek. şimdi haberimizi izliyoruz.

(bir takım restoran, cafe vesaire görüntüleri eşliğinde haber başlar)
bugün, gece yarısından beri kapalı alanlar artık dumansız. yasağın yürürlüğe girmesi ile kapalı alanlarda tütün ve tütün ürünlerinin tüketimi kesinlikle yasaklandı. böylelikle, sigara içmeyen vatandaşlarımızın sağlığının korunmasında çok büyük bir adım atılmış oldu. pasif içicilerin duman altı olmaması, onları başta kanser olmak üzere pek çok rahatsızlıktan koruyacak. içinde sayısız zehirli ve kanserojen madde bulunan sigara, artık sadece açık alanlarda ya da evlerde tüketilebilecek. yasak, okul ve hastane bahçelerini, ceza evi ve spor alanlarının bir bölümünü kapsamakta.
(elinde mikrofon tutan muhabir görüntüsü)
muhabir: şu anda bir cafedeyiz ve yasak ile beraber burada sigara tüketen kimseyi göremiyoruz. (mikrofonu bir masadaki elemanlara uzatır)
-bu masada sigara kullanan var mı?
-(içlerinden birisi) ben kullanıyorum (kamera zoom yapar)
-daha önce kapalı alanlarda sigara kullanıyordunuz
-(soracağın soruyu sikeyim bakışıyla) evet
-şimdi ise içemiyorsunuz
-(soracağın soruyu sikeyim bakışıyla) evet
-sizi bu yasak nasıl etkiledi, neler düşünüyorsunuz?
-açıkçası çok etkilendim. ben sigara içmeyince çok rahatsız oluyorum ancak çevremdeki insanların benden daha fazla rahatsız olduğunu düşünüyorum. bu yüzden yasak olması gereken bir yasaktı. ancak, sigara kullananlar için ayrılabilecek sigara içme alanları ya da sigara içme izni alabilecek işletmeler...(ses kesilir görüntü değişir)

(gene muhabir, bir barda, yüksek desibelli müzik olduğu için bağırarak)
muhabir: kameralarımızı bir eğlence mekanına çeviriyoruz, görüldüğü gibi sigara tüketimi yasaklanmış durumda, eskiden içkilerini sigaraları ile beraber tüketen vatandaşlar, artık dumansız hava sahası sayesinde ciğerleri kirlenmeden eğlenebilecekler.(mikrofonu tek başına oturan bir kıza uzatır)
-merhabalar, yasak hakkında ne düşünüyorsunuz?
-merhaba, yasağın gelmesi çok güzel oldu. eskiden dumandan sahneyi bile göremiyordum, şimdi ise sağlıklı bir şekilde eğlenebiliyorum.
-sigara içen arkadaşlarınız neler düşünüyor
-sigara içen arkadaşlarımız yasaktan rahatsız oldular elbette, sigara içecekleri zaman kapı önüne kadar çıkıp sonra tekrar içeri girmek zorunda kaldılar ama bunu yapmaları gerekiyor.
-bu arkadaşlarınızdan biriyle görüşebilir miyiz?
-malesef gittiler
-gittiler mi?
-evet, evlerine sigara içmeye gittiler...(ses kesilir görüntü değişir)

muhabir: şimdi bu eğlence mekanının hemen dışındayız, sigaralarını içebilmek için kapı önüne çıkan sigara kullanıcıları var burada(birisine yanaşır, kamera sigarayı almamaya gayret gösterir)
-merhabalar niye buradasınız?
-(soracağın soruyu sikeyim bakışıyla) içeride sigara içemiyoruz artık, bu yüzden
-sizce bu yasak doğru mu?
-bence doğru ama sigara içenleri de düşünmeleri gerekirdi
-ne gibi mesela?
-yani, sigara kullanıcıları için özel oda ya da loca gibi yerler yapılabilirdi, biz de sigara içen arkadaşlarmızla...(muhabir mikrofonu geri çeker)
muhabir: görüldüğü üzere vatandaşımız yasağın doğru olduğunu düşünüyor, bu yerinde yasak sayesinde artık vatandaşımız sağlıklı ve güvende. (görüntü ve muhabir değişir)

diğer muhabir: şu anda bir kahvehanenin önündeyiz, bakalım vatandaşlarımız yasağı nasıl karşıladılar (içeri girer)
(içerisi duman altıdır, gözgözü görmemektedir, kamera hemen muhabire döner)
-buradan görüldüğü üzere bu yasaklamanın uygulanmasında sıkıntılar var, herkes sigara içiyor burada (okey tavla sesleri kesilmiş, kahve ahalisi kameraya bakmaktadır)
-birisine soralım (hemen bir masaya yaklaşır)merhabalar
-meraba
-bugün yasak yürürlüğe biliyor musunuz, artık kapalı alanlarda sigara içilmesi yasak
-(sikinde olmama bakışıyla) he duyduk
-ama burada herkes hala içiyor
-he içiyor, kahveciye dedik içemiyecez mi, dedi yasak burada sökmez, biz de içiyoruz işte
-ama yaptırımları var, cezası var, bilmiyor musunuz
-burada adamı assan gene sigara içerler, sen bunu bilmiyor musun (mikrofon geri alınır)
muhabir: görüldüğü gibi, yasağın ilk gününde uygulanmasında bir takım aksaklıklar olsa da, ileriki günlerde tüm kapalı alanların dumansız hava sahası özelliğine kavuşacağını bekliyoruz.
sigara tüketiminin çok yüksek olduğu ülkemiz, bakalım bu yasakla yaşamaya alışabilecek mi

(tekrar haber stüdyosu)

sunucu: haberde de anlatıldığı gibi yasak derhal uygulanmaya başlanmış ancak ufak tefek aksaklıklar yaşanıyor, halkımız yasağa ne kadar sürede alışacak bunu bekleyip ilerleyen zamanda görebileceğiz.
(başka kameradan çekim devam eder)
-bu yasak pek çok sigara tiryakisi tarafından protesto edildi, şimdi bu protestoyu olay yerinde izleyen muhabirimizde söz, buyur x.
(arkasında sokak görüntüsü ile bir muhabir görünmektedir)
muhabir: teşekkürler y. bugün yasakla beraber sigara tiryakileri sokağa döküldü. önce bir basın açıklaması yapan tiryakiler, söz konusu yasa ile haklarının gözetilmediğini, yasanın hatalı olduğunu belirttiler. daha sonra barlar sokağının girişinde toplanan grup, tepkilerini duyurmak için oturma eylemi yapmak istedi. polisin, protestonun izinsiz olduğunu söyleyip grubu dağıtmak istemesi üzerine ufak çapta arbede yaşandı. polis tarafından su sıkılarak dağıtılan grup, şu anda sokağın ortasında topluca sigara içiyor.
sunucu: peki, bundan sonra tiryakilerin hareketleri nasıl olacak tahmin edebiliyor musun x?
muhabir: tiryakilerin, kapalı alanlarda sigara içme yasağı ile beraber, cafe, restoran gibi yerlere gitme sıklığının azalması bekleniyor. sigara içmelerinin yasaklanmasını böyle bir tepkiyle karşılamalarının ardından, bugün gördüğümüz manzaraya bakarsak, tiryakilerin sigaraya ne kadar bağımlı olduklarını ve sigara içebilmek için evlerinde oturmayı tercih edebileceklerini söyleyebiliriz. (sesi yükselir) şu anda protestocu tiryakilerin sigaralarının bittiğini ve olaysızca dağılmakta olduklarını görüyorum, hemen birisiine görüşlerini soralım(birini yakalar) merhaba, bir protesto yaptınız bugün
-(soracağın soruyu sikeyim bakışıyla) evet
-neyi protesto ettiniz bugün?
-(soracağın soruyu sikeyim bakışıyla) sigara yasağını protesto ettik
-neden protesto ettiniz yasağı
-çünkü sigara içenler ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmekte. bazı haklarımızdan artık yararlanamıyoruz..(sözü kesilir)
-yani kapalı alanlarda sigara içmeyi bir hak olarak görüyorsunuz
-elbette, bu yasak ile bizim bu mekanlardan yararlanmamızın önüne geçil..(sözü kesilir)
-sigaranızı dışarıda içip gelebiliyorsunuz ama isterseniz
-bu şimdi bile yeterince rahatsız ediciyken, özellikle soğuk havalarda yarım saatte bir giyinip tekrar dönmemiz...(sözü kesilir)
-yani sizce bu yasaklama yürürlüğe girmemeliydi?
-hayır girmeliydi, sigara içmeyen insanlar elbette korunmalıydı..(sözü kesilir)
-ama burada yasağı protesto ettiniz?
-biz bu yasağı protesto ettik, sigara içenlerin de hakkının korunabileceği, değişik bir sınırlama...(sözü kesilir)
-peki nasıl olmalı idi sizce?
-alınabilecek bir ruhsat sayesinde sigara içilebilen mekanlar ya da kapalı alanların belli bir yüzdesinin sigara kullanıcılarına...(sözü kesilir)
(kamera muhabire döner)
muhabir: evet sayın seyirciler, bir kısım vatandaşımız bu yasağa tepkili, ancak zaman ilerledikçe yasak oturacak ve tüm kesimlerce kabul edilecek gibi görünüyor. buradan aktaracaklarımız bu kadar, söz merkez stüdyomuzda.

sunucu: teşekkürler x. sigara yasağı ile beraber tüm vatandaşlarımız dumansız hava sahasına kavuştu. bugünün haberlerini sunduk, yarın tekrar görüşmek üzere esen kalın sevgili seyirciler. (haber biter, reklamlar başlar)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder